Oikeanlainen terveyttä ja painonhallintaa edistävä ravinto on yksi kuumimmista puheenaiheista. Erilaisia dieettejä ja painonpudotusvinkkejä mainostetaan joka mediassa ja aiheen ympärillä on kiivaastikin eriäviä mielipiteitä.Lähes kaikki asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kasvisten monipuolinen syönti ja riittävä nesteytys eli vedenjuonti ovat lähtökohdat terveelliseen ruokavalioon. Kasvikset on paras syödä sellaisenaan ja kaikkea prosessoitua ruokaa tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan.Ruokavalion muutosta tulisi aina katsella pysyvänä elämäntapamuutoksena väliaikaisten dieettien sijaan. Mieti millaisessa ruokavaliossa pystyt pääsääntöisesti pitäytymään lopun elämäsi.
Elämän lähde – vesi
Niin yksinkertainen ja itsestäänselvyydeltä kuulostava asia kuin riittävä vedenjuonti on yllättävän monelle kompastuskivi. Vettä tulee juoda päivittäin ainakin 2-3 litraa, koosta ja painosta sekä aktiivisuustasosta riippuen. Hikoilu kuuman ilman tai treenaamisen vuoksi nostaa vedentarvetta entisestään. Nauti ylimääräinen lasillinen vettä myös jokaista kahvikupillista tai muuta kofeiinipitoista juomaa kohden.Toisinkuin ilman monia ruoka-aineita tai vitamiineja, ilman vettä ihminen ei voi elää. Puhdasta juomavettä ei tule korvata sokeripitoisilla mehuilla, tai lisäaineiden täyteläisillä limonadeilla. Näitä pitää nauttia harkiten, myös niin kutsuttuja kevytversioita, ja ne ovat aina lisänä vedenjuonnille, eivät korvaa sitä tai toimi itsessään janojuomina.
Vihanneksien ja hedelmien tärkeys
Vihanneksista, hedelmistä ja juureksista saa kaikki tarvittavat vitamiinit, hivennäinaineet ja suurissa määrin syötynä myös riittävästi proteiinia. Niiden merkitystä terveellisen ruokavalion pohjana ei voi kiistää. Vihanneksia voi syödä valtavia määriä painonnoususta huolehtimatta, sillä niiden kaloripitoisuus painoa kohden on verrattain hyvin pieni.Hedelmien syöntiä voi korkean sokeripitoisuuden vuoksi rajoittaa jonkun verran, mutta tosi asiassa kukaan ei liho tai sairastu hedelmien syönnin vuoksi. Niissä on valtavasti vitamiineja, jotka edistävät vastustuskykyä, joka puolestaan ehkäisee ja parantaa sairauksia.
Pelottava rasva
Vähärasvaiset ruokavaliot ovat jo pitkään olleet laihduttajien hitti. Toinen ääripää ovat eläinrasvoja suosivat vähähiilihydraattiset ruokavaliot, joissa rasvoja käytetään ylenpalttisesti. Hyvälaatuinen rasva ei lihota, vaan on kohtuullisissa määrin nautittuna terveellistä ja välttämätöntä kehon ja mielen hyvinvoinnille.Kasviperäisiä hyviä rasvalähteitä ovat muun muassa avokadot, pellavansiemenet ja erilaiset pähkinät. Näitä on parasta nauttia sellaisenaan ja vähentää ruokaöljyjen ynnä muut puristettujen ja käsiteltyjen rasvojen käyttöä, joista saa helposti ”vahinkokaloreita”.