Juoksu sopii kaikille

Juokseminen on ihmiselle yksi luonnollisimmista liikuntamuodoista. Se kehittää lihaskuntoa ja hapenottokykyä koko kehossa ja onkin yksi monipuolisimmista ja yleisimmistä kuntoilumuodoista.runningJuoksu sopii kaikille niin aloittelijoista kilpajuoksijoihin, sillä juostavan matkan ja juoksunopeuden voi päättää kunnon ja tavoitteen mukaan. Juokseminen ja hölkkääminen tukevat kunnonkehitystä ja muita liikuntalajeja ja urheilumuotoja ja on hyvä kunnonkohotuskeino muiden lajien harrastajille.

Missä vain, milloin vain

Juoksu on siitä mainio liikuntamuoto, että sitä voi harrastaa kuka vain urheilutaustassa riippumatta, ja harrastaminen on käytännössä ilmaista. Hyviin juoksukenkiin kannattaa toki satsata, mutta lenkkipoluilla ei luonnollisesti ole sisäänpääsymaksua tai aukiolo aikoja.On suositeltavaa juosta ulkona erilaisilla alustoilla, raikkaassa ilmassa, joka virkistää kehoa – ja aurinkoisina päivinä saa kehon D-vitamiinit kohdilleen. Jos sääolosuhteet eivät mahdollista ulkojuoksua, ovat juoksumatot hyvä vaihtoehto, joilla on helppo säätää treenin haastavuustaso juuri itselle sopivaksi.

Kilpailut motivaattoreina

Juoksukilpailuja järjestetään pienissäkin kaupungeissa matkojen vaihdellessa lyhyistä sprinttimatkoista aina maratoniin. Useimmissa kilpailuissa on juoksijoiden tason mukaan jaetut luokat, ja aloittelevatkin juoksijat ovat tervetulleita.Kisamatkan suorittamisesta voi ottaa itselleen hauskan ja motivoivan tavoitteen, ja vasta myöhemmin, juoksukunnon parannuttua alkaa asettaa aikatavoitteita. Aloitteleville juoksijoille on suunnattu myös vähemmän kilpailuhenkisiä juoksutapahtumia, joiden takana on usein hyväntekeväisyys tai tietyn sanoman levittäminen.

Miten päästä alkuun?

Juoksuharrastus on hyvä aloittaa varovasti, matkaa ja juoksunopeutta hiljakseen lisäten oman kunnon mukaan. Alkuun voi lämmitellä lihakset kävelemällä reippaasti noin kilometrin verran. Sen jälkeen voi juosta kunnolleen sopivan matkan ja lopuksi jälleen kävellä tovi, ennen perusteellista venyttelyä, joka on tärkeä osa kaikkea liikuntaa ja lihashuoltoa.Lepopäivät ovat tärkeitä, jotteivät tottumattomat lihakset ja nivelet kipeydy tai jopa tulehdu, liian ahkerasta ja äkkiseltään aloitetusta juoksemisesta.