Liikunta kuuluu kaikille

Tutkimusten mukaan tyttöjen ja poikien liikkumisessa ei ole määrällisesti paljon eroa. Poikien liikunta on kuitenkin useimmiten kilpailuhakuisempaa ja harjoittelu intensiivisempää. Motivaation puuttumisen vuoksi tytöillä on suurempi riski jättäytyä pois harrastuspiireistä. Tytöillä harrastuksen pariin sysäävä voima on usein kavereiden kanssa yhdessä tekeminen, kun taas pojilla harrastuksissa on useammin tavoitteita.Harrastuksen sisällyttäminen osaksi arkea jo nuorena on tärkeää, sillä tällöin tapa harrastaa säilyy osana elämää myöhemminkin. Erilaisissa lajeissa opitaan samalla muitakin taitoja, kuten tiimityöskentelyä, keskittymiskykyä ja organisointikykyä.

Kilpailu kasvattaa itsetuntoa

Tyttöjen kohdalla terveisiin kilpailutilanteisiin sysääminen voi voimistaa itsetuntoa, joka on vasta nuorilla kehitysvaiheessa. Pärjääminen harrastuksen parissa auttaa luottamaan omiin kykyihin. Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus kehittyvät, kun harjoittelu tuottaa tulosta.Yksi tapa löytää liikunnan ilo on yhdistää se hyötyliikuntaan. Pyöräilyn aloittaminen on helppoa, ja mahdollisuus kehittyä lajissa riippuu motivaatiosta. Naisten ja miesten pyörämallit ovat viime vuosien aikana lähentyneet toisiaan, ja nykyisin on melko tavallista ostaa malli oman mieltymyksen tai harrastuksen vaatimusten mukaan. Polkupyörien malleissa ollaan luisumassa kohti Unisex-ajattelua, ihan kuten liikuntalajeissa muutenkin. Tyttöjen ja poikien lajeista on tulossa kaikkien lajeja.Nykyisin pyöräilyn suhteen on valittavana muitakin lajeja kuin pelkkä maantiepyöräily. Monia lajeja, kuten fyysistä maastopyöräilyä, on totuttu pitämään miehisenä lajina, mutta yhä kasvava naisharrastajien joukko on muuttanut suhtautumista lajiin. Kilpa-areenoilla on lukuisia menestyneitä naispyöräilijöitä, jotka ovat tehneet unelmista totta kovan harjoittelun avulla.

Pyöräilyä tukevia harrastuksia

Tyttöjen suosimat lajit ja poikien suosimat lajit ovat usein teini-iän kynnyksellä melko jakautuneita. Tytön harrastavat ennemmin tanssiurheilua, ja pojat taas ovat kiinnostuneita pallopeleistä. Myöhemmin raja sukupuolten välillä mataloituu, ja harrastukset valikoituvat vahvemmin oman mielenkiinnon ja menestyksen suhteen.Pyöräily on hyvä laji tukemaan muita harrastuksia. Päälajina sitä harrastavien tulee harkita sen rinnalle tukevia harjoituksia muista kuntoilumuodoista. Kuntosaliharjoittelun avulla tuetaan lihaksistoa ja kunnon venyttely huoltaa kehoa monipuolisesti. Pyöräilyä harrastavan tulee tarkistuttaa aika ajoin ajoasento, jolla on suuri merkitys suoritukseen ja kehon liikkuvuuteen.