Treenaaminen loukkaantumisen jälkeen

Mitä tehdä, kun olet niin ihastunut johonkin lajiin ja et loukkaantumisen jälkeen malttaisi ollenkaan odottaa paluuta takaisin? Tai olet viimein saanut itsesi sohvalta liikkeelle pitkän ajan jälkeen ja loukkaantuminen pilaa hyvän terveellisen elämän alkusi?Tässä käymme läpi muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä loukkaantumisen jälkeen.

Vaihda hetkeksi lajia

Yksi vaihtoehto on jatkaa liikkumista eri lajin muodossa. Kuntosali saattaa toimia vaihtoehtona, jos esim. jalka on vammautunut. Kuntosalilla pystyt tekemään esim. yläkehotreenejä laitteissa, jotka rasittavat vain tiettyjä lihaksia. Loukkaantunut paikka jätetään tietenkin rauhaan lepäämään. Vamman jälkeen voi lähteä liikkeelle ja liikkeellä olo saattaa jopa nopeuttaa toipumista.Jos joku paikka revähtää, on hyvä idea lähteä rauhallisesti liikkeelle, jotta kyseinen paikka ei jäykisty. Leikkausten jälkeen suositellaan kevyttä liikuntaa kohottamaan mielialaa ja lihaskuntoa. Uinti, vesijumppa ja vesijuoksu saattavat olla vammasta toipuvalle erittäin hyvää liikuntaa. Se kuluttaa paljon kaloreita sekä on hyvää aerobista liikuntaa. Vesi vähentää myös rasitusta kipeälle paikalle.

Miten erottaa normaali treenauksesta aiheutuva lihaskipu revähdyksestä?

Treenauksesta aiheutuva lihaskipu on tasaista ja paikat tuntuvat jäykiltä. Loukkaantuessa lihaskipu on terävämpää ja usein äkillistä. Tämän tapahtuessa treeni kannattaa keskeyttää. Raaja saattaa myös sen jälkeen turvota. Aloittaessa uutta lajia tai ollessa aluksi huonossa kunnossa lihaskipu saattaa kestää pari kolme päivää treenin jälkeen. Hyvä nesteytys, venyttely sekä kunnollinen lämmittely vähentää jäykkyyttä. Jos kipu ei mene ohi muutamassa päivässä, kannattaa käydä lääkärissä varmistamassa että kaikki on hyvin.

Kuuntele lääkärin ohjeita

Jos joudut syömään vahvoja kipulääkkeitä loukkaantumisen johdosta, kannatta muutama päivä vaan levätä. Katsele elokuvia, pelaa hauskaa peliä, nuku univelkoja pois yms. Vahvan lääkityksen kanssa ei kannata rasittaa itseään liikaa, keho on muutenkin silloin kovilla. Rauhallinen kävely, meditaatio ja esim. hathajooga saattavat piristää ja pitää kehoa ja mieltä vireänä.

Liikkuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian

Loukkaantuneen raajan lihas surkastuu jo viikossa! Lihas heikkenee nopeammin, mitä rakentuu uudelleen. Tämän takia liikkeelle kannattaa lähteä varovasti, mutta mahdollisimman pian yllä olevilla vinkeillä. Mitä paremmassa kunnossa olet ollut ennen vammaa, sitä nopeammin palaudut vamman jälkeen.Kannattaa kiinnittää huomiota lihasten huoltamiseen. Ennen liikuntasuoritusta lihakset pitäisi olla lämpimät, sekä loppuvenyttelystä ei kannata fuskata! Revähtänyttäkin paikkaa kannattaa lihakset lämpimänä venyttää varovasti. Jos lihas jätetään täysin rauhaan pitkäksi aikaa revähdyksen jälkeen, siihen tullut arpikudos tekee siitä heikon ja jäykän. Näin vamma tulee helposti uudelleen samaan paikkaan.